Assalamualaikum =)
Dah lama aku tak update kan? Maaf ye. Sebenarnya kalau ikutkan banyak sangat nak cerita. Tapi penyakit M melanda diri. hehehe. Ntah apa apa. Harini macam nak lari topik sikit dari perihal kahwin. Cewah. Macam skema laks ayat aku. Ngeh ngeh.
Pagi tadi before gerak pergi kerja aku merajinkan diri buat ciskek. Entah apa apa aku nih. Petang semalam balik kerja malas nak buat. Time nak pergi kerja tuh la baru sibuk nak buat. Hehe. Nasib sempat kejar nak sampai office pukul 9. Nak kejar attendance allowance beb. Dah lama tak dapat. Dah ler company aku nih tak de elaun lain. Sedih tau. Eh, aku dah melalut. Maaf. Hahaha. Ok, back to basic.
Terus terang aku cakap, kek yang aku buat ni aku buat ikut suka. Aku memang selalu menderhaka tak ikut resepi. hee.. So agak susah aku nak share resipi ye kawan kawan. Apa pun aku cuba yang terbaik. hehe. Takpe, aku sertakan resipi asal yang aku ade, sambil tu aku bagitau ape yang aku buat. hee.. tapi kalau uols nak ikut sebijik sejiban macam resipi yang aku nak dapat ni pun boleh. Nak di ingatkan, kek nihjenis yang soft soft gitu. Mr Chen cakap, macam asikrim. hehe. Yang paling best bile Mr Chen ckp, kalah Secret Recipe. Ups! over pulak Mr Chen ni. hahaha. Takpela. Biar la aku perasan sorang sorang. hahaha.
Ini lah rupa kek yang aku buat pagi tadi.
Eh, sebenarnya dapat banyak.
Ni sebahagian je. hehe.
Aku bahagiakan 1 tupperware besar, 1 yang ni.
Eh, sebenarnya dapat banyak.
Ni sebahagian je. hehe.
Aku bahagiakan 1 tupperware besar, 1 yang ni.
- Biskut digestive
- 1/4 cwn butter
- 500g cream cheese
- 1 cwn gula halus
- 4 cwn whipping cream / 1 kotak kecik whipping cream
- 1/2 sb vanila
- 3 sb gelatin + 1/4 cwn air panas
- Oreo
Bahan A
- Crush/ blender biskut digestive. **Ni aku guna ikut suka, kalau korang suka kerak die tebal, buat lah lebih. hehehe. Tapi kalau crust tu nak guna biskut oreo pun boleh. Takde masalah.**
- Cairkan butter. Kemudian campurkan dengan biskut yang dah di hancurkan tadi **butter ni korang agak2 ye. jgn terlebih sgt. Agak agak biskut tuh stick together, ok la. **
- Tekan tekan dalam loyang. Sejukkan dalam fridge.
- Pukul cream cheese bersama gula halus sampai kembang. **kat rumah mak cik aku takde mixer. so, aku guna blender. Blender susah nak gerak kalau takde air, so aku tambah susu cair ikut suka aku. haha. agak2 die gerak ok la. Gula pun aku tak ikutan sukatan sebab aku buat ikut citarasa kemanisan aku. Sambil sambil pukul tu, aku rasa la. Kalau rasa kurang enak, aku tambah gula sikit lagi. hehehe.**
- Campur 4 cawan whipping cream. Kaup balik kan sampai rata. **ok, whipping cream ni kalau korang guna yg instant, ikut sukatan cawan tuh. kalau guna yang masih dalam kotak, bedal je sekotak. hehe. **
- Masukkan vanila. **Pagi tadi aku lupa nak masukkan. hahaha**
- Bancuh gelatin dengan air panas. PAstikan ianya tak berketul. Masuk dalam adunan. Gaul rata. Gelatin ni cari yang halal lah ye. hehe. Tapi kalau takmo letak pun takpe. Cuma maybe nanti tekstur die terlebih lembut. **aku bubuh 1 stgh sb gelatin jek. itu kalau korang nk buat tekstur die mcm eskem la. hehe. kalau buh gelatin lebih, die lbih kental n senang nk potong**
- Lepas tuh masukkan lah biskut oreo yang dihancurkan. Gaul. Ini sukati korang la. Kalau suka putih bersih, susun je oreo kat atas macam cake aku tuh. hehehe.
- Dah siap gaul sebati, tuang dalam loyang atau pun tupperware je senang. hehe. Dah siap, simpan dalam fridge dulu ye kawan kawan. Fridge bawah je. tak payah nak semngat sangat letak yg frozen tuh. hihihi. Esok dah boleh makan. nomnomnom.
Whipping cream yang aku maksudkan whipping cream kotak.
Tak silap aku 200g.
Ni pulak instant whipping cream. tinggal pancut je.
Sukat pakai cawan. hehe
Nota Cinta ::: Selamat mencuba. Dah cuba, jangan lupa bagi aku sikit. hehe. Dah cuba, share gambar ye. =)
wah mcm nak try!! gelatin tu camane rupe die ek?hehe beli katne?
ReplyDeletetry la rina. hehe. erm, mcm mn nk ckp ek. Gelatin tu salu kita beli die serbuk. kita beli jenama nona. tekstur die mcm gula halus. tapi warna cream2 gitu. adoi. cmne nk explain. hehe. tapi rasanya ade je kat tesco / jusco. tak pun, kompem kat kdai jual bahan kek ade jual. slamat mencuba.
Delete**kalau takde gelatin blh jgk. tapi tekstur die tak kental la. hehe. mmg mcm ais krim jd nye. **